„Orbán szeretné macsónak beállítani magát, de a többiekhez képest valójában nagyon gyenge”

„Orbán szeretné macsónak beállítani magát, de a többiekhez képest valójában nagyon gyenge”

Szerhij Szidorenko (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Orbán Viktor azzal okozza a legnagyobb problémát Ukrajnának, hogy ellenünk hangolja a magyar társadalmat – mondja Szerhij Szidorenko, a Jevropejszka Pravda főszerkesztője, akivel a lap kijevi szerkesztőségében beszélgettünk.

– Sokan vannak hazánkban, akik keresik az okait annak, miért annyira más a magyar kormány Ukrajna-politikája, mint a többi uniós tagállamé. Ön szerint mi Orbán Viktor motivációja?
– Először is szeretném leszögezni, hogy Ukrajna egyáltalán nem számít egyedi esetnek ebből a szempontból, hiszen Orbán Viktor és Magyarország nemcsak Ukrajnához viszonyul így, hanem az összes európai uniós országhoz. Természetesen Orbánnak valóban különleges a viszonyulása Ukrajnához, azonban ennek az oka nem az, amiről a magyar miniszterelnök beszél. A személyes véleményem az, hogy a történelmi előzmények mellett a magyar kormányfő azért viszonyul így Ukrajnához, mert az előző ukrán vezetés hazudott neki, amikor tárgyalt vele. Annak idején Petro Porosenko akkori ukrán elnök sokszor nem mondott igazat, amikor Orbánnal megbeszélést folytatott. Az is tény, hogy 2017-ben nem teljesen korrekt módon fogadták el a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatával kapcsolatos törvényt. Nem is a tartalommal volt a probléma, inkább a procedúrával, ahogy elfogadták ezt a törvényt. Orbán persze nagyon szereti, ha ellenségeket talál, és ezeket a témákat hangoztathatja, annak idején Soros Györgyöt is démonizálta. Ukrajna egy ugyanilyen biztonságos ellenség, amely nem tud semmit sem tenni Orbán ellen, ezért esett ránk a választása.

– Az elmúlt két évben tapasztaltak olyat, hogy a magyar kormány ténylegesen akadályozta volna Ukrajna harcát az agresszorral szemben?
– A magyar kormány ugyan megnehezítette Ukrajna dolgát azzal, hogy megtiltotta a fegyverszállításokat a területén keresztül, de rögtön hozzá kell tennem, hogy ez nem volt kritikus számunkra. Orbán a legnagyobb problémát inkább azzal okozza, hogy ellenségeskedést szít, vagyis ellenünk hangolja a magyar társadalmat. Ez elfogadhatatlan, hiszen szomszédok vagyunk. Mi most, de régebben is úgy láttuk, hogy a magyarság egy barátságos nép, éppen ezért megdöbbentő, hogy ellenséget akar csinálni belőlünk. Szintén probléma, hogy Magyarország feltöri azt a diplomáciai blokádot, amelyet az uniós országok alakítottak Putyinnal és Oroszországgal szemben.

– A háború elején sokat cikkezett a magyar média arról, hogy hazánkban ápolnak ukrán sebesült katonákat. Azóta is tart ez az együttműködés?
– Nem rendelkezem konkrét információkkal, de úgy tudom, hogy ez az együttműködés folytatódott. Nincs tudomásom arról, hogy Magyarország részéről ez a segítségnyújtás megszűnt volna.

• Mire lenne most leginkább szüksége Ukrajnának a magyar kormánytól?
• Mivel tudnák még a magyar emberek segíteni Ukrajnát?
• Hogyan akadályozhatja a jövőben a magyar kormány Ukrajna uniós integrációját?
• Valós fenyegetés, hogy Magyarország belesodródhat a háborúba?
• A december 8-án elfogadott kisebbségügyi törvény képes lehet megoldani a magyar és ukrán kormány konfliktusát?
• Mikor kerülhet sor Orbán és Zelenszkij találkozójára?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!