„A magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész EU-t áthatja”

„A magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész EU-t áthatja”

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben (Fotó: Európai Parlament / Alain Rolland)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar emberek erősebbé tették Európát, a magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész európai uniót áthatja – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében azt mondta: Magyarország mindig is Európa szívében helyezkedett el és „húsz évvel ezelőtt végre egyesült a családunk egy közös otthonban”. – Önök húsz évvel ezelőtt úgy döntöttek, elfoglalják méltó helyüket kontinensünk közepén. Önök Európát választották – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Európai Unió azóta megerősödött, és Magyarország is számtalan módon gyarapodott: új iskolák, kórházak, autópályák létesültek, és saját fejlesztésű megújuló energiaforrások épültek ki. Többségük európai uniós forrásból.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő közleményében kiemelte, hogy húsz évvel ezelőtt az európai család tíz új tagállamot fogadott be, ami merész lépés volt és a kontinens újraegyesítésével kapcsolatos munka még nem fejeződött be. A jövőbeli tagállamoknak meg kell erősíteniük demokratikus intézményeiket, és tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat. – Nemcsak egy nagyobb, hanem erősebb unió megteremtésére törekszünk, amely képes fenntartani és kiterjeszteni közös értékeinket az egész világon – közölte az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)