Medgyessy Péter: Néha beszélgetünk Orbán Viktorral

Medgyessy Péter: Néha beszélgetünk Orbán Viktorral

Medgyessy Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország gazdaságilag készen állt az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, mentálisan kevésbé – jelentette ki Medgyessy Péter egykori miniszterelnök, akit az uniós csatlakozás 20. évfordulója alkalmából kérdezett az Index.hu. Medgyessy szerint az ország régi vágya teljesült az európai közösséghez történt csatlakozással, ugyanakkor kritikusan beszélt az EU utóbbi éveiről. Azt mondta, a menekültek ügyében nem szerepelt jól az EU. – A magyar álláspont, bármennyire is nem szimpatikus az uniós tagok egy részének, tulajdonképpen helytálló volt. Az Európai Unió a koronavírus-járványra sem volt felkészülve, persze egy ilyen helyzetre nehéz okos és előremutató válaszokat adni. Ezzel szemben az inflációt jól kezelte az unió, aminek az az oka, hogy az euró működik, az eurózónában feleakkora volt az infláció, mint a magyarországi – fogalmazott. Arra ugyanakkor nem tudott felelni, hogyan lehetne Magyarország és az unió kapcsolatát konszolidálni. Abban bízik, hogy a június 9-i EP-választás valamelyest tisztázza a helyzetet, és abban is, hogy Európa nem indul el a szélsőségek irányába. Leszögezte továbbá azt is, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van a jövőben is.

A DK-val és a Párbeszéddel szövetségre lépő volt pártjáról, az MSZP-ről azt mondta: az együttműködésükben nem lát kivetnivalót. Ugyanakkor az MSZP szempontjából kockázatos ez a fajta szoros szövetség, mivel a Demokratikus Koalíció felfalhatja a pártot. Külön beszélt a kormányfői széket tőle átvevő Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióról. – Megmosolyogni valónak tartom, hogy egy gyengébb európai parlamenti választásra hivatkozva előrehozott választásokat kellene tartani, ilyen még nem történt Európában. Az előrehozott választás egyébként sem tenne jót az országnak. Ha változást szeretnének, azt a normális választási ciklusban, 2026-ban kell elérniük, addig pedig fel kell készülnie az ellenzéknek, hogy kormányzóképes legyen – mondta. Medgyessy szerint ugyanis az ellenzék nincs felkészülve arra, hogy átvegye a hatalmat Magyarországon, az előrehozott választások követelését a napi politikai játék részének tekinti. Úgy véli, Magyarország stabilitása és fejlődése szempontjából a kiszámítható politika mindenek előtt áll. Elmondta továbbá azt is, hogy az MSZP vezetői ma már kérdezik a véleményét, de – mint mondta – „nem is tudnék sok jót mondani”.

Kérdésre elárulta: Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökkel néha beszélgetnek, de csak véletlenszerűen. – Azt hiszem, van egyfajta kölcsönös tisztelet, vagy akár elismerés egymás irányába köztünk, de a miniszterelnök természetesen nem kéri ki a véleményemet – közölte.