Az identitás-romboló

Az identitás-romboló

Összefogódzkodás Magyar Péter debreceni nagygyűlésén 2024. május 5-én (Fotó: Magyar Hnag/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Debrecenben sem pukkadt ki a lufi, ami valójában nem lepett meg senkit. Ha valaki nyomon követte Magyar Péter országjárását, számíthatott arra, hogy olyan létszámú politikai rendezvényt sikerül összehozni a vidék fővárosaként is emlegetett településen, amilyenre az elmúlt évtizedekben csak Budapesten láttunk példát. Mindez a friss felmérésekkel együtt földrengésszerű változást vetít előre a magyar politikában.

Ennél pontosabb jóslást a közeljövőre nem érdemes megkockáztatni. De amit tegnap láttunk, tapasztaltunk, bátran értelmezhetjük, különösen, hogy nincs is nagyon mit megfejteni, annyira tiszta a kép. Magyar Péter a helyszín és az időpont megválasztásával, illetve beszéde vezérszálával a Fidesz identitását igyekezett porrá zúzni, leleplezve annak hamisságát. Az orbáni politika szíve közepét célozta meg, érezve, hogy hosszú-hosszú évek óta először nyílt rés a páncélon.

A magyar reformátusság központi helyén, régóta a Fidesz által uralt nagyvárosban, anyák napján mutatott rá világos példákkal a kormány romlottságára, család- és vidékpolitikája hiányosságaira és álszentségére, az ország Orbán Viktor és köre általi eltulajdonítására, a tengernyi uniós pénz elherdálására. És ahogy a propaganda aljasságait is a visszájára fordítja (lásd: a kritika tárgyává tett napszemüveg elárverezése), a háborúpártiság rá és a miniszterelnök minden ellenfelére automatikusan zúduló vádját is lerázta magáról, háborús uszítást olvasva a Fidesz fejére. A hátrányt is az előnyére fordítja: ki más rombolhatná jobban az állampárt identitását, mint aki annak köreiből érkezett? A Tisza Párt önkormányzati választásokon való elindulásával pedig egyszerre intéz kihívást az eredeti és a kéknek nevezett Fidesz (DK) ellen. Az a párt közvélemény-kutatások jelezte helyzetéből logikusan következik, hogy június 9-én nemcsak az Európai Parlamentben, hanem az önkormányzatokban is igyekszik pozíciókat szerezni.

Magyar Péter egyelőre eltántoríthatatlanul, lépésről-lépésre halad a célja felé. Teheti, hiszen a magyar politikát régóta uraló és eddig mindenfajta újszerű próbálkozást közösen eltipró pártelitek kipróbált módszerei nem nagyon működnek vele szemben. Innovációnak, az új helyzetre való adekvát reakciónak pedig semmi jele.