Kórházak ellen indított végrehajtást a NAV

Kórházak ellen indított végrehajtást a NAV

Kórterem a Jahn Ferenc Kórház felújított urológiai osztályán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három kórházat is végrehajtás alá vont a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását inkasszóval kellett beszednie az adóhivatalnak, az összeg leemelése az intézmény számlájáról okozott is némi problémát akkor a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében. Az általuk megkérdezett szakértő bizarrnak nevezte, hogy egy állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam végrehajtást indítson. Úgy tűnik, hogy nem ez az egyetlen ilyen eset. A cikk szerint ugyanis további két fővárosi kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is megtalálták a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszolt az ezzel kapcsolatos konkrét kérdésekre, csak azt írták, hogy „hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház”. Illetve, hogy a kórházaink gazdasági működése stabil, „köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak”. A cikk itt megjegyezte, hogy március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt.

Frissítés
A cikk megjelenése után a NAV a lapunkhoz küldött tájékoztatásában álhírnek titulálta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az – írták –, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben.