Beer Miklós: Komolyan kell venni az állam és az egyház szétválasztását

Beer Miklós: Komolyan kell venni az állam és az egyház szétválasztását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az állam és az egyház szétválasztása legyen komoly, szent ügy. Ez arra is vonatkozik, hogy az egyház ne simuljon be egyetlen politikai irányzatba se. Hiba, ha a papok szavazásra buzdítanak bármelyik oldal érdekében is – mondta Kompország című műsorunkban Beer Miklós. A nyugalmazott váci püspök nagy ajándékként éli meg Ferenc pápa ténykedését, egészen új szemlélettel próbál „felrázni minket”. Nagy hangsúlyt fektet a vallásközi párbeszédre, a teremtett világ védelmére, a hátrányos helyzetű emberek segítségére.

A magyar egyház működését – mint Beer Miklós fogalmazott – már csak a kispadról nézi, de néha összeráncolja homlokát, s úgy érzi, mintha még mindig nem értettük volna meg Ferenc pápa üzenetét. Egyszerre kell megfogalmaznunk Krisztus tanítását, s realistán látni a ma kihívásait, szenvedéseit. – A szentatyára sokan azt mondják itthon, hogy egy liberális, én inkább azt mondom róla, hogy sokaknál jobban érti a mai valóságot. Vele együtt egyszerre tudjuk az eszményt és a megértő irgalmat gyakorolni, legyen szó az élet bármely nagy kérdéséről – mondta. Itt említette akár az eutanáziát, abortuszt, a gyermekvédelem kihívásait, melyekről szintén beszélt a nyugalmazott püspök. 

A cölibátus feloldásának kérdése ma már nem tabu – tette hozzá. A papi nőtlenség nem krisztusi parancs, és alapvetően úgyis a szerzetesekre vonatkozott. Érezhető persze még ellenállás az egyházon belül, de közben látjuk a kiégést, az elmagányosodást – sok probléma van, ezekről beszélni kell.  

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: